Dienas Bizness

  • 20 ceturtdiena,
    septembris

    Guntra, Ginters, Marianna

  • Eiro kalkulators

     EUR  LVL
  • Valūtu kursi

    GBP: 0.8881

    USD: 1.1667

Mazais bizness

Mana pieredze: Rīgas vietā izvēlas Talsus

Četras māsas Talsos apvieno saldumu kāri un saimnieko savā konditorejā Māsas.

Konditoreju izveidojusi Laine Jekuma, kam palīdz māsa Beate Šteinberga un arī ģimenes jaunākās atvases Rebeka un Natālija Dragūnes. Lai gan oficiāli Laine ir vienīgā īpašniece, viņa uzsver, ka tas ir ģimenes uzņēmums, visu četru māsu lolojums.

«Mums ir pastāvīgie klienti, kuri nāk katru dienu. Man prieks, ka talsinieki mūs atbalsta,» saka Laine. Klientiem visvairāk garšo bezē kūciņas Pavlova. «Mēs Talsos tādas cepam vienīgās. Cik esmu mācījusies un Rīgā ēdusi, uzskatu, ka Pavlovai jābūt ar svaigām ogām. Konditoreju atvērām ziemā, tāpēc sākumā domāju, ka necepšu to, kamēr nav svaigu sezonas ogu, taču vienreiz pamēģināju ar pašvārītu ievārījumu un svaigo sieru un kopš tā laika cepu katru dienu, un visas arī izpērk. Cilvēki ir pieraduši pie mūsu sortimenta, ir iemīļojuši gan brūnīšus (brownies), gan Crème brûlée. Nekā tāda Talsos iepriekš nav bijis, bet tagad cilvēki ir pieraduši pie šiem desertiem,» priecājas Laine. Viņa teic, ka cilvēki atgriežas, lai gan šī vieta Talsiem esot visai dārga, jo par to cenu, cik prasa Māsas par vienu kūciņu, citur var nopirkt divas vai trīs smalkmaizītes. «Sākumā baidījos par cenu līmeni. Nevaru likt tādas, kādas tās ir Rīgā, ir jāpielāgojas vietējai pirktspējai, bet, protams, nevaru pati palikt zaudētājos. Tantītes, saņemot pensiju, reiz mēnesī atnāk apēst kūku. Viņas ir priecīgas, un arī es tāda esmu. Reizēm cilvēki ienāk un svārstās – pirkt vai nepirkt. Ja redzu, ka kundzītes gados skaita santīmus, iedodu tēju par velti, jo no tā, ka uzvāru ūdeni, neko daudz nezaudēju. Ja vien tas nenotiek katru dienu un cilvēki mani neizmanto, viss ir kārtībā,» uzsver Laine.

Viņa ievērojusi, ka cilvēki ir dažādi un vienlaikus ir tādi, kuri ienākot uzreiz priecīgi saka, cik skaista kafejnīca, citi burkšķ, ka viss ir dārgs. «Es kopš tā laika, kad strādāju Radisson Blu Elizabete Hotel, esmu iemācījusies nespītēties pretī klientam. Galvenais ir panākt, lai cilvēks projām aiziet laimīgs. Nevar aizmirst, ka Talsi ir maza pilsēta, kur visi cits par citu visu zina. Ja kāds aizies prom neapmierināts, visi jau rīt par to zinās,» atzīst uzņēmēja.

Māsu klientu vidū ir ne tikai vietējie, bet arī cilvēki no Rīgas, Liepājas un Ventspils. Klientu plūsmu ir grūti paredzēt. Laine bija domājusi, ka tad, ja tuvumā ir pilsētas svētki, piemēram, Sabiles Vīna svētki vai Dzīres Kuldīgā, cilvēku būs mazāk, jo visi būs prom. Taču izrādās, ka tādos gadījumos cilvēki labprāt pērk našķus līdzņemšanai. Tomēr kaut ko paredzēt ir grūti – vienā karstā sestdienā ir pilns ar cilvēkiem, bet citā ir pilnīgi tukšs.

Visu rakstu Rīgas vietā izvēlas Talsus lasiet otrdienas, 11.septembra laikrakstā Dienas Bizness!

Komentāri

Jaunākās ziņas kategorijā

Sekojot idejai: Nomaina kompasu un mācās veiklību

Sekojot idejai: Nomaina kompasu un mācās veiklību

Šodien būvlaukuma pārvaldības sistēmai Orocon ir daudz lielāka konkurence nekā pirms trim gadiem; tās izstrādātāju Aleksandra Švaikova un Andreja Čumakova skatījumā tā ir laba zīme Agrāk SIA Orocon risinājums bija vairāk kā...

Reklāma